Weer een traktatie op het werk, of toch maar even wat lekkers halen bij de bakker nu je geslaagd bent…
Eten weggooien? Nee daar doen we niet aan… die laatste hap kan er ook nog wel bij! Is dat eigenlijk wel zo verstandig?

We kennen het allemaal wel, "eten zonder honger".
We weten allemaal best dat het niet goed voor je is om 'te snoepen' maar tóch steken we wekelijks, soms dagelijks toch dingen in onze mond waar we eigenlijk niet gelukkig van worden.
Heb je enig idee wáárom ?
Ligt het nou echt aan de collega’s die altijd maar jarig zijn, is het toevallig gewoon een drukke maand waarin je weinig tijd hebt om te koken?
Misschien zit je nu even niet lekker in je vel, of is het de periode van de maand waardoor je zin hebt in lekkere dingen?
Eigenlijk is het altijd wel wat.
“Vanaf volgende week ga ik het roer omgooien”, ken je die?
Waarom dan pas? Omdat het vanaf dan nooit meer lastig zal zijn??? Omdat het vanaf dan niet meer hectisch zal zijn, er geen verjaardagen meer zullen zijn? Je vanaf dan altijd lekker in je vel zult zitten?
Alles of niks…
We storten ons vol op het nieuwste dieet, de buurvrouw kan het ook dus dan moet het mij ook zeker te weten lukken… is dat écht zo ???
Van nature hebben we een honger en verzadigingshormoon Leptine en Ghreline. Deze hormonen kunnen ons prima influisteren wanneer we wat moeten eten en zeker niet onbelangrijk, wanneer we genoeg hebben!!!
Helaas werken deze niet meer zo goed bij de meeste mensen.
Dit heeft te maken met een tal van factoren en je hebt ze niet eens altijd door..
- Het kunnen overtuigingen zijn die je met je meedraagt, dingen die je vroeger van huis uit hebt meegekregen. Denk aan: "niks weg mogen gooien."
- Beloningssysteem “als je je bord leeg eet, krijg je een toetje”.
- Dat wát je eet kan een oorzaak zijn waardoor je telkens zin hebt in eten, als je te eenzijdig eet dan kan het zijn dat je lichaam blijft vragen om eten. Er mist iets en je lichaam wilt dit aanvullen.
- Het kan ook zijn dat je te geraffineerd eet en of tussendoor de maaltijden eet. In dat geval veroorzaak je de zogenoemde bloedsuikerdips waardoor snaaibuien kunnen ontstaan.
- Het kan zijn dat je niet goed hebt geslapen of nachtdienst hebt gehad, hormonen in je lichaam reageren hierop en vragen om energie.
- Diep vanbinnen kan ook een oude pijn ervoor zorgen dat jij wilt eten en blijven eten. Een heftige gebeurtenis/trauma, kan ervoor zorgen dat jij een behoefte hebt die je graag vervuld zou willen zien…
Kortom, eten kan in vele gevallen een vervanger zijn voor het invullen van een behoefte.
Hier is bewustwording een belangrijke sleutel, als jij weet waar te beginnen dan ben je je (over)gewicht al een eind de baas.
Reactie plaatsen
Reacties