Hormoonbalans

Misschien weet je niet helemaal precies wat hormonen zijn. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om te weten wat ze doen. Als je je op sommige dagen erg somber voelt en op andere dagen juist weer uitzinnig van vreugde, dan spelen hormonen daar waarschijnlijk een grote rol. Vrijwel alles in je lichaam wordt geregeld door hormonen. Ze bepalen hoe jij je voelt en het is dus belangrijk dat je deze in goede mate in je lichaam hebt. Een hormoonbalans is dus niet alleen wenselijk, maar bijna noodzakelijk.

Wat zijn hormonen en wat doen ze?

Heel simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat hormonen een soort van kleine postbezorgers in je lichaam zijn. Ze laten namelijk aan allerlei onderdelen van jouw lichaam van alles en nog wat weten. Als je blijdschap voelt of juist intens verdriet, hormonen zorgen ervoor dat je deze emoties voelt. Hormonen worden op verschillende plekken in het lichaam aangemaakt en hebben als belangrijkste taak om jouw lichaam in evenwicht te houden. Dit is nodig omdat er van buiten allemaal invloeden zijn die jouw lichaam de hele tijd uit evenwicht proberen te halen. Een juiste hormoonbalans zorgt ervoor dat jouw lichaam weer terug kan veren als een of andere invloed het uit balans probeert te halen.

Enkele belangrijke hormonen in je hormoonbalans

Allereerst heb je cortisol. Dit wordt in de volksmond ook wel het stresshormoon genoemd. Dit verhoogt je bloedsuikerspiegel en remt ontstekingen. Hoewel je af en toe misschien het gevoel hebt dat je wel genoeg stress te verduren hebt op een dag, is cortisol wel degelijk van levensbelang in je lichaam. Maar net als bij bijna alles, te veel cortisol is ook weer niet goed. Een ander hormoon dat belangrijk is in je hormoonbalans is bijvoorbeeld melatonine. Dit is een hormoon dat je immuunsysteem ondersteunt en zorgt er ook nog eens voor dat je een goed dag- en nachtritme hebt. Verder zijn er nog vele andere hormonen die allerlei belangrijke taken op zich nemen. Hoewel je dus misschien niet zo heel veel weet van hormonen, hoop ik dat je nu wel begrijpt waarom de hormoonbalans in je lichaam erg belangrijk is. 

Hormoonbalans

Wat zijn eventuele klachten van hormonen die uit balans zijn?

Enkele problemen zijn bijvoorbeeld: schildklierproblemen, gewichtsproblemen, langdurig stress, vermoeidheid en ga zo maar door. Ook vele vage klachten kunnen als oorzaak hebben dat je hormoonbalans niet helemaal in orde is. Het is dus niet gek om eens naar je hormoonbalans te laten kijken. Dit kan bijvoorbeeld met een EMB-test die ik aanbied. Ook kan ik je helpen met bewust leven.