Hormoonbalans

'Help' Mijn Hormonen  

Je hoort het vaak om je heen... 'O, die heeft weer last van haar hormonen'
Een ver van je bed show zou je denken maar neeeeeee....

 

Ook JIJ hebt te maken met jouw hormonen!

 

Hormonen zijn boodschapperstofjes in ons lichaam, ze versturen allerlei informatie en bepalen grotendeels wie jij bent, hoe jij je voelt, waar je naar verlangt, hoe je eruit ziet maar óók welke ongemakken je kunt ervaren. Hormonen laten zich sturen door onze voeding, beweging , mindset en door hoe wij met stress omgaan.

 Hormonen kunnen je maken én breken...

Hormonen kunnen je maken én breken...

Hormonen worden aangemaakt in diverse klieren: schildklier, bijnieren, pijnappelklier, alvleesklier, hypofyse, eierstokken en zaadballen. Ze worden via het bloed vervoerd om uiteindelijk op een andere plaats in het lichaam werkzaam te zijn.

 

Hormonen hebben als functie het lichaam in homeostase te houden. Dat is het in evenwicht houden van het interne milieu, ondanks invloeden van buitenaf.

De belangrijkste processen die hormonen regelen zijn de stofwisseling, groei en voortplanting.

 

 

 

 

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel mensen met allerlei vage klachten waar de dokter geen passende oplossing voor heeft. Je gaat met een klacht naar de huisarts, met een beetje geluk mag je wat bloed af laten nemen voor onderzoek en uiteindelijk komt er 'niks' uit. Helaas zijn er (nog) te weinig artsen die alle ins en outs van onze leefwijze (willen) weten of daar "iets'' mee kunnen. 

 

Ik ben blij met mijn huisarts als ik in de kreukels lig, gehecht moet worden of een acuut probleem heb, verder is het helaas vaak symptoombestrijding. Een huisarts vraagt wat de klachten zijn maar zoekt niet grondig naar de oorzaak. Er zijn simpelweg  geen protocollen om met bepaalde symptomen om te gaan.

 

 

 

Hormonen hebben niet enkel te maken met het maken van baby's..
Nee, hormonen bepalen o.a hoe jij jezelf voelt, je gedraagt, of je lekker slaapt (of juist niet,) waar je vet opslaat, of altijd maar loopt te zweten, of juist heel kouwelijk bent..

Maar ook hoe je libido ervoor staat, de conditie van je haardos, je huid... heb jij al op vroege leeftijd veel rimpels? of zie je er met 37 jaar nog uit als 27? Was je nooit ziek en krijg je nu ineens last van allerlei kwaaltjes? Misschien heb je wel hoofdpijn tot migraine aan toe? Of blijf jij altijd maar dooreten... soort van onverzadigbaar? Ook dát zijn je hormonen...

Wist je dat je zelfs op een manier kan sporten waardoor het je tegenwerkt en het je enkel maar verder van je doel afbrengt? Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je moe wordt na de maaltijd of een opgezette buik krijgt, hele dagen buikpijn hebt of diarree... Of ben je boos, prikkelbaar zonder reden of super depri zomaar out of the blue? En zo kan ik nog wel even doorgaan...

 

We leven in een wereld waarin suiker, smaakversterkers, chemische E nummers, bestrijdingsmiddelen en STRESS ons langs allerlei kanten weet te vinden. Ons lichaam beschikt over te weinig capaciteit om ons daartegen te beschermen. Wat kunnen we zelf doen zonder dat we in strijd zijn met onze hormonen?

 

Hormonen regelen heel veel in ons lichaam, hormonen zijn niet enkel verantwoordelijk voor de maandelijkse cyclus van de vrouw!

 

Hormonen zijn de basis van elk lichaam.
Welk dieet je ook kiest, je hormonen zullen uiteindelijk gaan bepalen hoe het resultaat zal zijn...

 

Je kunt je hormonen maar beter te vriend houden!

 

 

Een greep uit onze hormonen:

 

Cortisol

Cortisol, het “stresshormoon” wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt voor het verhogen van de bloedsuikerspiegel, het remmen van ontstekingen en zorgt (samen met melatonine) voor een goed dagritme.

 Groeihormoon

Het groeihormoon wordt gemaakt in de hypofyse en stimuleert groei van het skelet, nagels, haren en collageen en zorgt voor spieropbouw.

Insuline

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en zorgt voor het verlagen van de bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat het gehalte glucose in je bloed niet te hoog wordt. Glucose kan als energie worden gebruikt door je lichaam of het wordt opgeslagen in de lever, spieren of als vet.

 

Melatonine

Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Melatonine is een van de belangrijkste antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt en is verantwoordelijk voor een goed dag- en nachtritme en ondersteunt het immuunsysteem.

 

Testosteron

Het mannelijke hormoon testosteron wordt aangemaakt in de zaadballen, maar ook in de eierstokken en bijnieren. Testosteron stimuleert spieraanmaak en vetafbraak. Het verbetert je humeur en daadkracht (mannelijkheid) en stimuleert je libido (rond de eisprong heb je als vrouw ook even een testosteronpiek).

Oestrogeen

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt op verschillende plaatsen aangemaakt, de meest voor de hand liggende klieren zijn de eierstokken, maar ook de bijnieren, vetweefsel en de zaadballen produceren oestrogeen.
Oestrogeen zorgt bij de vrouw voor de opbouw van slijmvlies in de baarmoeder om dit gereed te maken voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Daarnaast zorgt het voor vrouwelijke kenmerken zoals borstontwikkeling, breder bekken en speelt een belangrijke rol bij de menstruatie d.m.v. celdeling en groei. Oestrogeen zorgt voor een stevige huid, vocht vasthouden en werkt libido verhogend bij de vrouw.

Schildklierhormoon

Het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor de stofwisseling en groei en wordt aangemaakt in de de schildklier. Het schildklierhormoon regelt o.a. de lichaamstemperatuur en verbranding, doorbloeding, zenuwgeleiding, het immuunsysteem, vetstofwisseling, darmwerking en energieaanvoer.

 

 

 

 

Progesteron

Het tweede vrouwelijke hormoon is progesteron wordt aangemaakt in de eierstokken, zaadballen en bijnieren en zorgt voor apoptose (denk aan de menstruatie) en zwangerschap (een goede innesteling). Daarnaast geeft progesteron rust, bevordert de nachtrust en stimuleert de werking van de schildklier. Helaas gaan we dit hormoon enorm missen nadat we de overgang zijn gepasseerd.

Oxytocine

Oxytocine wordt aangemaakt in de hypofyse en wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het wordt aangemaakt bij knuffelen en werkt rustgevend op het zenuwstelsel.
Een belangrijke functie van oxytocine is laten samentrekken van de spieren van de baarmoeder (opwekken weeën) en van de melkklieren (bevorderen melkproductie bij borstvoeding).

Als je hormonen uit balans zijn kan dat zich uiten in diverse klachten.

 

Veel voorkomende hormonale klachten:

 • Schildklier problemen: een te trage of snelle schildklier
 • Gewichtsproblemen: overgewicht, niet af of juist aan kunnen komen
 • Diabetes type 2
 • Stress: (langdurig) teveel stress ervaren, burn-out klachten, overspannenheid
 • Darmgezondheid: darmklachten zoals buikpijn, onregelmatige ontlasting, winderigheid,
 • Voedselovergevoeligheden, huidproblemen
 • Vermoeidheid: niet in slaap komen, onrustig slapen, futloos zijn en/of weinig energie gedurende de dag ervaren
 • Vrouwelijke cyclus: overgangsklachten, menstruatieklachten (PMS), onregelmatige cyclus (PCOS)

Ervaar jij één of meerdere van onderstaande klachten?

 

 • Vage of onverklaarbare klachten, situaties, gevoelens, ervaringen.
 • Verder willen in het leven maar niet weten hoe.
 • Onbegrepen voelen in vele situaties.

 

Hormonale klachten:

 • Schildklierklachten 
 • Gewichtstoename of afname 
 • Diabetes 2 
 • Vermoeidheid slaapproblemen / weinig energie 
 • Stress / burn-out
 • Darmgezondheid- klachten
 • Vrouwelijke cyclus PCOS / PMS / overgangsklachten

Neem deze klachten niet voor lief ! 

 

Je hoeft niet te verdrinken, word 1 met JOUW natuur.
Boek een 1 op 1 sessie/behandeling en-/of maak kennis met het Blij-v-en STAAN programma..

 

Wil jij wel meer weten over Het "blij-V-en staan Programma" ?

Ik ga graag aan de slag met jou om jezelf sterker en stralender neer te zetten dan ooit tevoren. Door mijn kennis en ervaring, weet ik als geen ander in te voelen in jouw situatie. Hiermee kan ik doelgericht de benodigde technieken toepassen en jou helpen van jouw klachten af te komen waardoor jij snel back on track bent.

Het is de hoogste tijd om écht van jezelf te gaan houden en jezelf prioriteit nr. 1 te maken!

Ga je mee?

 

Laat hieronder jouw berichtje achter, dan neem ik binnen 24u contact met je op..